Een mini ecosysteem in je woning.

mini ecosysteem in je woning

Foto bron: Bol.com

Een mini ecosysteem in je woning en zelf je jungle, woestijn of Europees bos samenstellen in een glazen bokaal. Het kan zeker. Een mini woestijn in je woonkamer of een regenwoud in je badkamer daar blijf je gewoon van genieten. Met de nodige kennis kan je deze mini-ecosystemen zeker zelf realiseren.


Je kunt als eerst een glazen bokaal kopen, die je vervolgens vult met zand en verschillende soorten grond. Daarna kun je verschillende planten uitzoeken die je in de bokaal gaat planten, afhankelijk van het ecosysteem dat je wilt creëren. Kies bijvoorbeeld voor een bonte verzameling van cactussen, vetplanten en andere woestijnplanten als je een mini woestijn wilt creëren.

Of kies voor varens, orchideeën en bromelia’s als je een regenwoud wilt creëren. Het is belangrijk dat je je gezonde verstand gebruikt bij het samenstellen van je mini-ecosysteem. Kies planten die in hetzelfde klimaat kunnen overleven en vergeet niet dat de planten de juiste lichtomstandigheden, water en voedingsstoffen nodig hebben. Zorg er ook voor dat je de juiste bodem en drainage hebt, zodat de planten niet verdrinken.

Als je deze factoren in acht neemt, ben je al een heel eind op weg om een prachtig mini-ecosysteem in je woning te creëren. Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klaar mini-ecosysteem. Er zijn bedrijven die al een kant-en-klaar ecosysteem hebben waar je alleen maar wat water en voedingsstoffen aan toe hoeft te voegen. Dit is een goede optie als je niet veel tijd of kennis hebt om een ecosysteem zelf te creëren. Ongeacht hoe je je mini-ecosysteem samenstelt, je hebt er gegarandeerd veel plezier van.

Boeken over DIY terrarium

Hoeveel water en welk water? Welke plant op welke plaats in je woning? Mag de plant in direct zonlicht staan? Welke planten gedijen het best? Dergelijke antwoorden kan je terug vinden in het e-book van Noam Levy en Anna Bauer.

Dit Nederlandstalig e-book “Terrarium – 33 x groen in glas” laat jou alle knepen van het vak zien hoe je zelf je eigen DIY terrarium/mini ecosysteem kan maken.

Ontdek hier mooie bloempotten voor bestaande planten, een bijzettafeltje voor je plant of je wil graag je eigen kruiden kweken?